Ендопротезиране на тазобедрена става

  ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА  

 

Как се лекува кoксартрозата?  

Консервативно лечение включва отбременяване на ставата, намаляване на телесната маса, препоръки за избягване на носенето на по-големи допълнителни товари, ползване на помощни средства (патерици, бастуни, и др.). В консервативното лечение се вкючват и физиотерапевтични процедури, балнеосанаториално лечение, както и кинезитерапевтични процедури за поддържане тонуса на мускулатурата и увеличаване на обема на движения в тазобедрената става.  

  Медикаментозно Лечение  

Към оперативно лечение се преминава при неуспех на консервативното. То се състои в ендопротезиране на тазобедрената става. В днешни дни операциите за заместване на тазобедрената става са едни от най-успешните и хирургични намеси върху опорно-двигателния апарат.  

   ОПЕРАТИВНА ИНТЕРВЕНЦИЯ   

                                                                               

Тазобедреното ендопротезиране представлява сложна хирургична интервенция, при която износената повърхност на ставната ямка на таза (ацетабулума), износената ставна повърхност на бедрената глава и самата глава се отстраняват от тялото и на тяхното място се имплантират компонентите на изкуствената тазобедрена става.  

                                                                               

Облекчение на болката в ставата настъпва почти веднага след ендопротезирането. Възстановяването след операцията вкючва визикална терапия, целяща възстановяване на силата и функцията на крайника, като се използват патерици, бастун или проходилки за 1 до 2 месеца. След 3-6 месеца повечето пациенти се възтановяват и връщат към нормален начин на живот.  

                                                                         

                                                                               

  ВЪЗТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ОПЕРАЦИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА  

Първоначалните гружи за раната след операцията изискват оперативният разрез да поддържа чист и сух поне две седмици след свяне на конците. През първите два месеца трябва да се спазват и известни мерки, за да не настъпи изкълчване на ендопротезата.  

                                                                               

   Рехабилитация след ендопротезиране на тазобедрената става  

Ендопротезирането на тазобедрената става е много успешна операция, но успехът до голяма степен зависи от подходяща рехабилитация след интервенция. За да постигнат отлични резулатати обикновено е необходима активна рехабилитация.

Упражненията след операцията целят да се възстанови мускулна сила и баланс. Повечето пациенти ходят с патерици или проходилка около 2 месеца след операцията. Пълното нормализиране на походката и подобряването на качеството на живот изискват период от 6 до 9 месеца. Обезболяването обикновено настъпва веднага след операцията.