Неонатология

ОТДЕЛЕНИЕ ПО НЕОНАТОЛОГИЯ

Обща информация за отделението

Отделението по Неонатология е разположено на втория етаж във Вход Б на болницата, с пряка връзка с Родилен сектор на АГО. Висококвалифицираният екип от неонатолози, педиатри, мед.сестри и помощен медицински персонал осъществява непрекъснато (24 часа, 7 дни в седмицата) наблюдение и грижи за бебетата.

 

Екипът се грижи както за здрави новородени, така и за новородени, изискващи интензивна терапия и наблюдение и е оборудвано с последно поколение апаратура (кувьози, осигуряващи термоконфорт на недоносените деца, апарати за обдишване на новородени, лампи за интензивна фототерапия). Отделението е с най-високото ниво на компетентност в Благоевградска област – II ниво, определено от Министерство на здравеопазването.

В отделението се провежда първична реанимация високорискови новородени. Осъществява се диагностика и лечение на редица заболявания – пренатална асфиксия, инфекциозни заболявания, белодробни заболявания, хемолитична болест на плода и новороденото, електролитни нарушения и други. Осигуряват се грижи и наблюдение на новородените с ниско тегло при раждане, които изискват специални грижи.

Как протича престоя на родилката и бебето след раждането?

За бебето е най-добре да не се отделя от майката в часовете и дните след раждането, затова здравите новородени и здравите майки са заедно непрекъснато, освен при сутрешната визитация (преглед) на новородените и сутрешния тоалет (къпане). Тези първи дни никога няма да се повторят – насладете им се докрай.  Медицинският екип ще ви съдейства и помага при всяка една възникнала трудност или пречка по време на престоя, така, че не се притеснявайте да задавате въпроси.

 

 

Така например при сутрешния тоалет  (къпане) на бебетата, съобразно натовареността на мед.персонал, майката може не само да наблюдава и участва, но и да задава въпроси и да получи напътствия как да го къпе в къщи.

Важно е да знаете

За отглеждане на бебето в болницата не е необходимо да носите бебешки дрехи и хигиенни продукти, освен предпочитаните от вас еднократни пелени и мокри кърпи.

Изследвания и ваксини при новородените

При всички новородени в Болница Пулс се провеждат необходимите според състоянието на детето изследвания:

  • хематологични (кръвна картина, изследване на С реактивен протеин, серология, кръвна група при необходимост, изследване на билирубин, газов анализ, хемокултура и др.);
  • изследване на урина – според състоянието на детето и неговите нужди;
  • ултразвукови изследвания;
  • микробиологични изследвания – при необходимост и по преценка на неонатолог се взимат секрети (от ухо, очен секрет и др.). Според състоянието на новороденото и резултата от изследванията се прилага адекватно лечение;
  • на всички новородени се прави скринингово изследване за вродена надбъбречна хиперплазия, вроден хипотиреоидизъм и фенилкетонурия;
  • на всички новородени се прави универсален слухов скрининг чрез апарат за отоакустични емисии. Изследването е в изпълнение на "Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве", което цели ранно откриване на отклонения в слуховите функции на новородените деца;
  • имунизациите на новородените се прилагат съобразно имунизационния календар на страната и състоянието на детето, освен при писмено заявен отказ от страна на родителите;
  • при необходимост бебетата се консултират със специалисти, съобразно тяхното състояние.

За кърменето

Горещо ви препоръчваме да кърмите децата си, разбира се, когато здравословното ви състояние позволява това. Медицинският персонал ще ви помогне да закърмите своето бебе. В стаите на ваше разположение сме предоставили и книги по темата.

Ето и малко обща информация:

За правилно и безпроблемно протичане на процеса на кърмене е желателно да се започне възможно най-рано след раждането.

Добре е да разполагате с помощни средства за кърмене и да сте направили предварителна подготовка на гърдите.

В отделението са налични механични помпи за изцеждане на кърма, които се стерилизират, при спазване на нормативните изисквания. Ако не си носите собствено устройство за изцеждане на кърмата, ще ви предоставим такова.

За името на бебето. Как става припознаването на детето при двойки, които не са сключили граждански брак

Имената на детето се дават на медицинският персонал от майката, която подписва нарочен формуляр за това.

Съветваме имената на детето да са добре обмислени от двамата родители. След издаване на акт за раждане промяна в което и да е от трите имена на детето се допуска само по съдебен ред и то при наличие на сериозни основания за това.

Когато майката няма сключен граждански брак, за презиме и фамилия на детето се записват тези на майката, освен ако бащата не попълни нарочен формуляр (Заявление за припознаване). За тази цел е необходимо бащата да попълни лично документа пред оторизиран за това служител в болницата. Служителят удостоверява идентичността на лицето, което попълва формуляра чрез поискване на лична карта).

Актът за раждане на бебето се получава от община Благоевград

Телефони на „Обреден дом“ Благоевград:  073 885025 / 073 885026

Изписване

Лекуващият лекар, в зависимост от състоянието на родилката и бебето предупреждава предходния ден или рано сутринта в деня на изписване за часа и други подробности около изписването. Изписването на бебето е важно събитие и затова екипът на болницата е подготвил ритуал, който се извършва в специална зала, намираща се  на партера на болницата във Вход Б.

Какво е нужно за изписване на бебе

При изписване на бебето ви е необходимо да имате предварително изпрани дрехи (не забравяйте шапка), една еднократна пелена, одеяло или пелена. Ще ви бъде необходима и кошница/столче за новородено, когато бебето се превозва с автомобил.

Документи на новороденото

Епикриза на новороденото ще получите в деня на изписването. В нея са описани проведените изследвания, лечение и имунизации.

Уважаеми бъдещи родители,

Ако желаете да разгледате условията за раждане при нас и да разговаряте с член на медицинския персонал от родилно отделение или отделение по неонатология (където се полагат  грижи за бебетата), можете да се запишете час за посещение на телефони:

073/88 20 20, 073/ 88 20 65