12 май - Световен ден на сестринството

         На 12 май отбелязваме Световния ден на сестринството. На тази дата е родена Флорънс Найтингеил, смятана за основател на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена. Гениална в организацията и нововъведенията, Флорънс Найтингеил допринася за пълната промяна във възгледите към професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото. Според американска класация поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии, заедно с тези на учения, лекаря, полицая и свещеника.

        Да направиш каквото е възможно, за да върнеш радостта в нечий живот, да подкрепиш болния, когато има най-голяма нужда от внимание и съчувствие, това е същността на избраната от нас професия. Считам, че основната ни задача като професионалисти по здравни грижи е да оказваме квалифицирана помощ на болните, да бъдем сътрудници на лекарите в екипната работа по опазване на здравето на нуждаещите се.

        Вярвам, че пациентите ни получават от нас така необходимите им грижи, внимание, съчувствие и състрадание.  

      На този ден, освен традиционните пожелания за здраве, професионални успехи, лично щастие, ми се иска да ви пожелая и още нещо – самоуважение!

       Самоуважението е качество на личността, отнасящо се до общата оценка или преценка на човек за собствената му стойност като човешко същество.

       Самоуважението включва в себе си убеждения (Например Аз съм компетентен-некомпетентен) и емоции (например триумф-отчаяние, гордост-срам).

      Самоуважението е дисциплина, навик на ума, в който човек не може да се преструва, но може да го развива, тренира, придвижва напред. Основано е на чувството за себестойност, което пък означава потенциално да имаш всичко (от следното): способността да различаваш, да обичаш, да не останеш безразличен. Когато ти липсва (самоуважение), оставаш заключен в себе си.

       Уважавайте себе си и професията си, за да ви уважават другите!

       Нека не допускаме да загубим усещането си за уникалност!

       Повярвайте в собствените си сили, вярвайте, че пътят по който сме поели води към цел, която ще ни помогне да постигнем собствената си удовлетвореност, да изградим екип с пълно доверие, отговорност и отдаденост!

       Честит празник !

       Янка Пандева

       Главна медицинска сестра