8-те златни правила за опазване на бъбрека...

8-те златни правила за опазване на бъбрека

Какво можете да направите за бъбреците?

Заболяванията на бъбреците са тихи убийци, които засягат качеството ви на живот. Има няколко лесни начини за намаляване на риска от развитие на бъбречно заболяване.

 1. Подържайте форма и бъдете активен

Подържането на форма помага за намаляване на кръвното налягане и следователно намалява риска от хронична бъбречна недостатъчност. Понятието "в движение, за здравето на бъбреците" е световен колективен марш, включващ участието на известни личности, професионалисти и обществени лица, които се движат в рамките на публична зона с ходене, бягане и колоездене.

 1. Поддържайте редовен контрол на нивото на кръвната захар

Повече от 50% от хората, които имат диабет, развиват увреждане на бъбреците. За тях е важно да правят редовни тестове за проверка на бъбречните функции.

Уврежданията на бъбреците в резултат на диабета могат да бъдат намалени или предотвратени, ако се открият рано. Важно е да се провежда контрол на нивата на кръвната захар и да се прави редовна профилактика и наблюдение от лекар.

 1. Следете кръвното си налягане

Въпреки, че много хора са информирани, че високото кръвно налягане може да доведе до инсулт или инфаркт, малцина знаят, че това е и най-честата причина за увреждане на бъбреците.

Нормалното ниво на кръвното налягане е 120/80. Между това ниво и 139/89, вие се считате с пред хипертония  и е препоръчително да приемете промени в начина на живот и диета. При 140/90 и по-горе, трябва да обсъдите рисковете с вашия лекар и да контролирате нивото на кръвното си налягане редовно. Високото кръвно налягане е много вероятно да причини увреждане на бъбреците, когато се свързва с други фактори като диабет, висок холестерол и сърдечно-съдови заболявания.

 1. Яжте здравословно и контролирайте теглото си

Това може да помогне за предотвратяване на диабет, сърдечни заболявания и други състояния, свързани с хронична бъбречна недостатъчност.

Намалете приема на сол. Препоръчителният прием на натрий е 5-6 грама сол на ден (около една чаена лъжичка). За да намалите консумацията на сол, се опитайте да ограничите количеството на преработените храни и не добавяйте сол към храната.  Това ще бъде по-лесно постижимо, ако приготвяте храната с пресни продукти.

 1. Поддържайте здравословен прием на течности

Приема се, че за да се поддържа добро здраве е препоръчително пиенето на 1,5 до 2 литра вода на ден, а при физическо натоварване 3-4л.дневно.

Консумирането на достатъчно течности помага на бъбреците да разграждат натрия, урея и токсините в тялото, което, от своя страна, води до "значително по-малък риск" от развитие на хронично бъбречно заболяване, според изследователите в Австралия и Канада. Резултатите от проучванията показват, че трябва да се внимава с прекаления прием на течности, който също може да доведе до нежелани реакции. От друга страна, умереният прием на вода може да намали риска от спад на бъбречната функция. Важно е да се има предвид, че правилното ниво на прием на течности за всяко физическо лице, зависи от много фактори, включително пол, физически упражнения, климат, санитарни условия, бременност и кърмене. За хората, които вече са имали бъбречни камъни, се препоръчва да се пие 2-3 литра вода дневно, за да се намали риска от образуване на нов камък.

 1. Не пушете

Пушенето забавя притока на кръв към бъбреците. Когато до бъбреците достига по-малко кръв, това накърнява способността им да функционират правилно. Тютюнопушенето увеличава риска от рак на бъбреците с около 50 процента.

 1. Ограничете консумирането на хапчета без лекарско предписание.

Често срещаните нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и подобни са известни с тяхната способност да причинят увреждане на бъбреците, ако се приемат редовно.

Такива медикаменти вероятно не представляват значителна опасност, ако бъбреците Ви са относително здрави и ги използвате само за спешни случаи, но ако имате хронична болка, като артрит или болки в гърба, консултирайте се с вашия лекар, за да се намери начин да се контролира болката, без да се излагат бъбреците на риск.

 1. Проверете как се справят вашите бъбреци, ако имате един или повече фактори с "висок риск“:
 •  диабет
 • хипертония
 • ако сте с наднормено тегло
 • родител или друг член на семейството,  страдащ от заболяване на бъбреците
 • ако сте от Африка, Азия, или абориген произход.

Материалът е от  www.WorldKidneyday.org

http://www.worldkidneyday.org/faqs/take-care-of-your-kidneys/8-golden-rules/

 

В  Болница Пулс се приемат пациенти за лечение на бъбречни заболявания в три отделения:

 • Отделение по Вътрешни болести – консервативно лечение на уроинфекции, остра и хронична бъбречна недостатъчност;
 • Отделение по Урология – за лечение на камъни в бъбреците чрез екстракорпорална литотрипсия и ендоскопски операции.
 • Отделение по Хемодиализа  - за лечение на остра и терминална хронична бъбречна недостатъчност като лечението се извършва с апарати на B.Braun (водещ германски производител) с последен модел диализна апаратура. За пациентите са осигурени много функционални легла и индивидуален телевизор.